perjantai 4. huhtikuuta 2008

Geenimuuntelu


Ylen uutinen geenimuuntelun (GM) rantautumisesta Suomeen.

"Kuluttajan avuksi ehdotettuja pakkausmerkintöjä pohditaan parhaillaan kauppa- ja teollisuusministeriön asettamassa työryhmässä."

Työryhmiä kyllä perustetaan täysin toisarvoisille asioille, mutta jätetään täysin omaan arvoonsa keskustelu siitä onko geenimuunneltu ruoka eettisesti kyseenalaista vai ei.

"Anttila muistuttaa, että geenimanipuloinnilla on muitakin kuin terveydellisiä tarkastelutapoja. Hän mainitsee muun muassa geenimuuntelun eettiset, moraaliset ja uskonnolliset näkökulmat, jotka olisi tuotava tasa-arvoisina mukaan keskusteluun."
Joku sentään yrittää muistuttaa meitä tästäkin aspektista.

Virkamiehet tuskin tällaisia asioita pohtivat. JOS joku minulta kysyisi niin suhtautuisin hyvin varauksellisesti geenimuunneltuun ruokaan. Terveysvaikutukset ihmiselle ja eläimille? Onko eettisesti oikein luoda kokoajan tehokkaampia kasveja, jotka ovat sitkeämpiä luonnonvoimia vastaan? Minusta se on hiukan huijaamista vakuutellen ihmisille, että ilmastonmuutos ei ole niin vakava asia etteikö ruoka riittäisi tulevaisuudessakin. Ruokaa tulee pöytään ja elämää voidaan jatkaa entiseen malliin. Puhettakaan keskustelusta kulutuksen vähentämisestä ei ole, koska se ei tee hyvää taloudelle.

Olisiko ollut, että noin 3 miljardia ihmistä häviää maapallolta kun öljy loppuu. Syy: ruokaa ei voida enää tuottaa tarpeeksi. sori en muista lähdettä. Olisiko silloin GM vilja ratkaisu? Voihan se olla, mutta en haluaisi mennä vielä niin paljon ajassa eteenpäin. Keskityn mielummin tämän hetken ongelmiin, koska sitä kautta muokataan tulevaisuutta.

Geenimanipuloitu ruoka on minusta juna, jonka kyytiin ei pitäisi tehokkuuden nimissä hypätä. Otamme jo nyt velkaa luonnolta ja tämä ei tosiaan ole askel kohti takaisinmaksua. Evoluutio tuskin huvikseen käytti miljoonia vuosia elämän muokkaamiseen huomatakseen, että ihminen vie häneltä duunin muutamassa vuosikymmenessä. Rodunjalostuksestahan tässä on lopulta kyse ja se sana rasahtaa korvaan ja pahasti.

(Satunnaisia ajatuksia kun maha on täynnä nachoja ja salsaa. Toivottavasti ei ollut GM kasviksia. Voisko joku työryhmä pohtia mahdollisuutta, jossa valtio alkaisi tukemaan pienituloisia, jotka haluaisi syödä luomua?)

Ei kommentteja: